Bekijk profielpagina

BNR Europa Nieuwsbrief

BNR Europa
BNR Europa Nieuwsbrief
Door BNR Europa • Editie #8 • Bekijk online
Goedenavond!
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u was geabonneerd op Europa Centraal. Vanaf nu heten we BNR Europa, van het gelijknamige radioprogramma. We zullen u vanaf nu regelmatig onregelmatig op de hoogte houden van de Europese actualiteiten.
Deze aflevering: Leiden Wetenschappelijke Hoofdstad — Nieuwe voorzitter EP — De Europese nummer 1

👩🏼‍🎓KNAPPE HOOFDSTAD
Leiden is vanaf dit weekend een jaar lang de hoofdstad van de Europese wetenschap. Daarom bouwde BNR Europa deze week de studio op de toneelvloer van de Leidse Schouwburg. Het doek in deze prachtige zaal ging voor het eerst op in 1705, en daarmee is het een van de oudste nog functionerende theaters van Europa. Met gasten Meta Knol, Wim van den Doel en Irene Pronk praten we over dit Leiden 2022. De komende 365 dagen is er elke dag een evenement, klein of groot, dat iets met wetenschap te maken heeft.
De trailer van  Leiden European City of Science 2022
De trailer van Leiden European City of Science 2022
Met Leiden 2022-directeur Meta Knol en Hoogleraar Algemene Geschiedenis Wim van den Doel praten we ook over Europese samenwerking en ‘Brussels beleid’. Erasmus+ is een vrij bekend programma, maar wat te denken van projecten als EU Science Hub en Horizon Europe? Van den Doel: “Dat is een onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Commissie. Er zit ruim 95 miljard euro in de pot voor 7 jaar, voor onderzoekers en ondernemers.” 
Netto-ontvanger
Volgens Van den Doel, die als decaan verantwoordelijk is voor betere samenwerking tussen en presentatie van de universiteiten van Leiden, Delft en Erasmus Rotterdam, is Nederland momenteel zelfs netto-ontvanger van Europese wetenschapssubsidies. “Nederland haalt 1,5 keer meer uit Europese potjes dan het erin stopt.”
BNR Europa op het podium van de Leidse Schouwburg
BNR Europa op het podium van de Leidse Schouwburg
😢🤝CONDOLÉANCES EN KOEHANDEL
De onverdachte dood van de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli schokte velen. Afgelopen maandag was er een plechtige herdenkingsceremonie in de vergaderzaal in Straatsburg. Dinsdag werd hij opgevolgd door Roberta Metsola (EVP). Lees bij BNR wie zij eigenlijk is. Er waren drie andere kandidaten, maar de Europese Volkspartij had vlak voor de stemming een deal gesloten met de andere grootste twee fracties, de S&D en Renew Europe (de liberale fractie met o.a. D66, VVD en Macrons En Marche). In ruil voor steun aan Metsola, kregen de Sociaal-Democraten vijf vice-presidentschappen en het voorzitterschap van twee commissies. Renew Europe kreeg twee vice-presidentsposten boven de ene die ze al hadden. Den Haag is niet de enige politieke hoofdstad waar een nieuwe bestuurscultuur nodig is…
LOF DER ZOTHEID
In navolging van BNR Europa besloot ook de Franse president Emmanuel Macron de Europese wetenschap in het zonnetje te zetten.
📅 EUGENDA
🇬🇧🤷🏼‍♂️ De EU overlegt maandag met de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss over Brexit. ✚✚✚ Dinsdag stemt het Europarlement over het rapport van een speciale commissie ‘buitenlandse inmenging’. Goede timing! Aanstaande woensdag praten we in BNR Europa over Oekraïne en Rusland. ✚✚✚ 
🇪🇺 KORT EUROPEES
 ✚✚✚ ⚠️🪖 Hoge paraatheid in Scandinavië: Zweden stuurde troepen naar het idyllische Gotland; Denemarken stuurde een fregat en vier F16’s naar Estland en Finland kocht vorige maand 64 JSF’s (Nederland heeft er voorlopig 46 aangeschaft). ✚✚✚ 🇮🇹🕺🏻Berlusconi wil president worden en Manfred Weber, leider van de EVP, steunt de 85-jarige Mister Bunga Bunga, terwijl 72 procent van de Italianen ‘no grazie’ zegt tegen de belastingfraudeur Europarlementariër. De verkiezing is overmorgen (maandag). ✚✚✚ ☢️⛽️Vorige week hadden we het in BNR Europa 45 uitgebreid over de zogeheten taxonomie. Nu heeft Duitsland vandaag (zaterdag) de Europese Commissie laten weten dat aardgas een tussenoplossing is, maar kernenergie zeker niet. Daar zal Parijs niet blij mee zijn… ✚✚✚
EUROPESE NUMMER 1
🎶🇫🇮Iedere week in BNR Europa een stukje Europese Hochkultur naar de mensen toe in de vorm van een nummer dat ergens in de EU deze week op één staat. Deze week Fin Olli Halonen met het nummer Pohjola. Alle Eurotrash die we selecteren is ook terug te vinden in onze lijst op Spotify.
Olli Halonen - Pohjola (Virallinen musiikkivideo)
Olli Halonen - Pohjola (Virallinen musiikkivideo)
🎧🇪🇺 TUSSEN DE OREN
BNR Europa is iedere woensdag live te horen op BNR Nieuwsradio van 19 tot 19u30, en op woensdagavond beschikbaar als extra lange podcast op Spotify, Apple en alle andere bekende podcastplatforms. Op dinsdag en donderdag maken we ook de EU Fact Check en de Europa Update.
🙏🏽DANK, ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ, GRAZIE, DANKE SCHÖN!
📩 Reacties op BNR Europa zijn welkom op dewereld@bnr.nl. Dank voor het lezen. Vindt u deze nieuwsbrief interessant? Stuur hem dan gratis door naar anderen. Alle voorgaande afleveringen vindt u hier.
Merci !
Geert Jan Hahn en Stefan de Vries
Vond je deze editie leuk?
BNR Europa
Door BNR Europa

Nieuws en achtergronden over de EU en de rest van Europa, samengesteld door Geert Jan Hahn en Stefan de Vries.

Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door BNR Europa met Revue.
Amsterdam